Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 24 maja 2012

Jabłkowa rozkosz do popołudniowej kawy :)



Skład (na 12 sztuk):
ciasto francuskie
1 duże jabłko 
cytryna
cynamon
migdały
cukier trzcinowy
masło
1 żółtko 


Jabłka kroimy na drobną kostkę lub ścieramy na tarce, a następnie skrapiamy cytryną.




Ciastko francuskie kroimy na kawałki w kształcie prostokątów, zginamy na pół, tak aby wytyczyć granice nakładanych jabłek.

Połówkę ciasta, na której nie ma jabłek lekko rozwałkowujemy.


Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, dodajemy cukier, cynamon i czekamy aż się rozpuści mieszając. Dokładnie tak samo postępujemy prażąc migdały.



Uwaga! Nie przesadzamy z ilością dodawanego cynamonu! Chyba, że lubimy ciastka z wyrazistym wyraźnym posmakiem goryczy :P 
Skarmelizowany cukier i uprażone migdały nakładamy na kawałki jabłek, zachowując racjonalne proporcje.




"Farsz" przykrywamy lekko rozwałkowaną, wolą połówką ciasta. Brzegi przyciskamy widelcem, a wierz smarujemy żółtkiem.



Ciasteczka były tak wyśmienite, że zniknęły w pół godziny! :D Ich przygotowanie trwało 30 minut + 20 minut pieczenia w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Nadają się idealnie do kawy i sprawiają, że popołudnie staje się znacznie przyjemniejsze :) Z kolei trudy uczenia się do zbliżającej się sesji znikają od razu :)


2 komentarze:

  1. Frazą "...że zniknęły w pół godziny!" zepsułyście całą notkę. Ale jak na przepierdzielanie czasu w sesji wybornie konstruktywne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wiedzieć jak było przygotowywane to, co się konsumuje. Powinny się raczej nazywać "niebo w gębie". Doskonałe również na wieczór, z racji tego, iż są niskokaloryczne. Polecam serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń