Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 23 lutego 2014

Sopa de tortilla


    Nareszcie! Moja ulubiona, wylądowała na moim talerzu. Zrobiona z oryginalnego przepisu. Przepyszna, przepyszna i jeszcze raz przepyszna! :)

Składniki:
·         4 tortille
·         4 duże pomidory
·         2 ząbki czosnku
·         cebula
·         pietruszka
·         2 chili pasilla (myślę, że jest do dostania w postaci suszonej, w mojej zupie też jest suszone ;) )
·         1,5 litra wody
·         awokado
·         ser (tu nie oryginalny, bo niedostępny, użyłam sera białego lekko słonego, podobnego do fety, może być również feta)
·         pietruszka
·         kostki rosołowe bądź puder (odpowiednia ilość na 1,5 l – wyliczyć z opakowania ;) )
·         1 łyżeczka oregano
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         kurczak (opcjonalnie)


     Na początek przy użyciu blendera (ja niestety nie posiadam owego, więc bardzo, bardzo drobno pokroiłam wszystkie składniki) miksujemy pomidory, czosnek, cebulę i oregano. W tym czasie oddzielnie na patelni należy rozgrzać oliwę i „smażyć” jedno chili pasilla. Użytą oliwę wlewamy na garnka, dodajemy zblendowane składniki i chwilę podpróżamy. Następnie dodajemy wodę (najlepiej gorącą) i tak gotujemy przez 15-20 min, dodając kostki rosołowe oraz pod koniec gotowania pietruszkę. 


     Ser feta, awokado, podsmażonego w kawałkach kurczaka i chili pasilla kroimy w kostkę. Totrille kroimy w paski, nie zbyt długie, i podsmażamy  na odrobinie tłuszczu, a najlepiej bez tłuszczu ;).
     Sposób podania: tortille układamy na dnie talerza (dużo tortilli J ), wlewamy zupę i układamy na wierzchu pokrojone składniki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz