Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 12 stycznia 2014

Kurczak w trawie cytrynowej


     Pikantny i słodki zarazem. Doskonały do ryżu i jako drugie danie do wietnamskiej zupy pho. Polecam J!

Składniki:
·         filety z kurczaka (0,5 kg)
·         2 łyżki sosu rybnego
·         4 ząbki czosnku
·         łyżka curry
·         cukier palmowy
·         olej arachidowy
·         4 trawy cytrynowe
·         cebula
·         2 papryczki chili
·         Szczypiorek


   Zaczynamy od marynaty do kurczaka. Mieszkamy sos rybny z czosnkiem, curry i 1 łyżkę cukru. Pokrojonego w kostki kurczaka marynujemy ok. 1 godziny.
     Na patelni mieszamy  2 łyżki cukru z wodą i czekamy aż powstanie karmel. Następnie dolewamy wody i dodajemy do kurczaka z marynatą. Na patelni bądź, jeśli posiadacie ów, w woku podgrzewamy olej i dodajemy papryczki, trawę cytrynową i cebulę. Dodajemy kurczaka z karmelem i smażymy do miękkości. Usmażonego kurczaka podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz