Pikantny
i słodki zarazem. Doskonały do ryżu i jako drugie danie do wietnamskiej zupy
pho. Polecam J!
Składniki:
·
filety
z kurczaka (0,5 kg)
·
2
łyżki sosu rybnego
·
4
ząbki czosnku
·
łyżka
curry
·
cukier
palmowy
·
olej
arachidowy
·
4
trawy cytrynowe
·
cebula
·
2
papryczki chili
·
Szczypiorek
Zaczynamy
od marynaty do kurczaka. Mieszkamy sos rybny z czosnkiem, curry i 1 łyżkę cukru.
Pokrojonego w kostki kurczaka marynujemy ok. 1 godziny.
Na
patelni mieszamy 2 łyżki cukru z wodą i
czekamy aż powstanie karmel. Następnie dolewamy wody i dodajemy do kurczaka z
marynatą. Na patelni bądź, jeśli posiadacie ów, w woku podgrzewamy olej i
dodajemy papryczki, trawę cytrynową i cebulę. Dodajemy kurczaka z karmelem i
smażymy do miękkości. Usmażonego kurczaka podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz