Z okazji Halloween trzeba było zaopatrzyć się w dynię :) Jej
miąsz nie był nam w tym przypadku potrzebny, ale żeby go nie wyrzucać,
postanowiłyśmy go jakość spożytkować. Bardzo modne stały się ostatnio babeczki
dyniowe oraz zupy, stąd też postanowiłyśmy właśnie taką przygotować :) To nasza
pierwsza zupa z dyni. Wyszła bardzo dobra, dlatego chciałybyśmy podzielić się z
Wami tym przepisem :)
Jest delikatna, rozgrzewająca, z nutą rozmarynu. Pyszna!
Składniki:
·
dynia (1,2
kg)
·
1 l bulionu
·
2 cebule
·
1 łyżka
masła
· olej
·
1 łyżeczka
rozmarynu suszonego
·
100 ml
śmietanki
·
sól i pieprz
W rondlu
rozgrzewamy olej i masło, a następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Ma
być miękka i lekko się zezłocić. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek.
Kolejno wrzucamy pokrojoną w paski dynię (5-6 mm), dodajemy
bulion, rozmaryn i gotujemy aż dynia zmięknie, czyli ok. 20 min. Zupę
miksujemy, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Cudowna
kremowa zupa idealna na jesienny obiad. Jedyną niedogodnością jest tu krojenie
dyni. Reszta to prawdziwa przyjemność :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz