Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 1 listopada 2013

Zupa z dyni

    
Z okazji Halloween trzeba było zaopatrzyć się w dynię :) Jej miąsz nie był nam w tym przypadku potrzebny, ale żeby go nie wyrzucać, postanowiłyśmy go jakość spożytkować. Bardzo modne stały się ostatnio babeczki dyniowe oraz zupy, stąd też postanowiłyśmy właśnie taką przygotować :) To nasza pierwsza zupa z dyni. Wyszła bardzo dobra, dlatego chciałybyśmy podzielić się z Wami tym przepisem :) Jest delikatna, rozgrzewająca, z nutą rozmarynu. Pyszna!

Składniki:
·         dynia (1,2 kg)
·         1 l bulionu
·         2 cebule
·         1 łyżka masła
·      olej
·         1 łyżeczka rozmarynu suszonego
·         100 ml śmietanki
·         sól i pieprz


W rondlu rozgrzewamy olej i masło, a następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Ma być miękka i lekko się zezłocić. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek.


Kolejno wrzucamy pokrojoną w paski dynię (5-6 mm), dodajemy bulion, rozmaryn i gotujemy aż dynia zmięknie, czyli ok. 20 min. Zupę miksujemy, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Cudowna kremowa zupa idealna na jesienny obiad. Jedyną niedogodnością jest tu krojenie dyni. Reszta to prawdziwa przyjemność :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz