Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 25 kwietnia 2013

Pescado a la Veracruzana, czyli ryba na ostro


     Eksplozja smaków i kolorów! Najlepsza, rozpływająca się w ustach i co równie ważne… ostra :) Jej przygotowanie nie trwa długo, a satysfakcja z jedzenia coraz większa z każdym kawałkiem tego pysznego dania!


Składniki:
·         2 filety ryby (tu miruna)
·         czerwona papryka
·         biała cebula (3 mniejsze)
·         kilkanaście pieczarek
·         ostre papryczki (my użyłyśmy peperoni w zalewie)
·         3 ząbki czosnku
·         sos pomidorowy
·         oliwki zielone
·         2 liście laurowe
·         sól i pieprz
·         4 łyżeczki zalewy z papryczki
·         oliwa z oliwek



     Zaczynami od rozgrzania oliwy na patelni i dodaniu czosnku. Pamiętajmy, żeby go nie zbrązowić, ponieważ wtedy staje się gorzki, a chcemy, żeby oliwa tylko przeszła jego smakiem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i prużymy kilka minut. W tym czasie kroimy w plasterki pieczarki i paprykę i dodajemy do składników na patelni. Solimy i pieprzymy do smaku. 

     Po czasie kiedy papryka lekko zmięknie dodajemy sos pomidorowy, liść laurowy, oliwki, zalewę z papryczek oraz same papryczki. Kiedy całość zacznie się gotować wkładamy rybę, która powinna gotować się w sosie ok. 15 minut. Danie można podawać z ryżem i sałatką, jednak sama ryba w sosie smakuje najwyborniej ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz