Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 28 lutego 2013

Rogaliki z fetą i ziołami



Skład:
ciasto francuskie
feta
zioła prowansalskie
opcjonalnie:
masło czosnkowe
bazylia

Cisto francuskie dzielimy na trójkąty. Jeśli macie z tym problem, zaraz Wam powiem jak to zrobić :P Rozłożone ciasto układamy w poziomie i dzielimy pionowo na 4 kolumny. Powstałe kolumny dzielimy poziomo na pół, a następnie tworzymy z nich trójkąty, przecinając ciasto po przekątnej. Jeśli zdecydowaliście się użyć masło czosnkowe, należy teraz wysmarować poszczególne kawałki niewielką ilością masła czosnkowego. Fetę kroimy na plasterki i umieszczamy wzdłuż najwęższego brzegu ciasta. Następnie przyprawiamy ziołami prowansalskim, dokładamy opcjonalnie listek bazylii i zwijamy ciasto. Tak przygotowane „rogaliki” wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego na 200oC piekarnika. Viola! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz