Skład:
ciasto francuskie
feta
zioła prowansalskie
opcjonalnie:
masło czosnkowe
bazylia
Cisto francuskie dzielimy na trójkąty. Jeśli macie
z tym problem, zaraz Wam powiem jak to zrobić :P Rozłożone ciasto układamy w
poziomie i dzielimy pionowo na 4 kolumny. Powstałe kolumny dzielimy poziomo na
pół, a następnie tworzymy z nich trójkąty, przecinając ciasto po przekątnej. Jeśli
zdecydowaliście się użyć masło czosnkowe, należy teraz wysmarować poszczególne
kawałki niewielką ilością masła czosnkowego. Fetę kroimy na plasterki i
umieszczamy wzdłuż najwęższego brzegu ciasta. Następnie przyprawiamy ziołami
prowansalskim, dokładamy opcjonalnie listek bazylii i zwijamy ciasto. Tak przygotowane
„rogaliki” wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego na 200oC piekarnika.
Viola! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz