Skład: (dla 1 osoby)
Kilka listków
sałaty
1 mały ogórek
zielony lub średni gruntowy
0,5 papryki
czerwonej lub żółtej
1 czerwona cebula
puszka tuńczyka w
sosie własnym
1 jajko ugotowane
na twardo
Sos:
mała śmietana 12%
2 – 3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
koperek
sól, pieprz
Jak to
w przypadku dania z sosem czosnkowym, zaczynamy od jego sporządzenia, aby mógł
się „przegryźć” :P Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy,
przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie
sałatki bardzo ułatwi nam robot kuchenny. Jeśli takowego nie posiadacie,
przygotowanie zajmie Wam po prostu nieco więcej czasu. Wszystko wynika z faktu,
że składniki muszą być drobno posiekane. Po nóż bądź też ostrze powinny
wylądować wszystkie warzywa zawarte w przepisie.
Po ich rozdrobnieniu dodajemy
tuńczyka, mieszamy całość. I odstawiamy na kilka minut, aby warzywa wypuściły
soki :P
W tym czasie możemy przygotować chrupiącą bułeczkę z masłem czosnkowym,
którą podamy do sałatki.
Skład:
1 bułka
Masło czosnkowe:
mała kosteczka
masła
1 ząbek czosnku
szczypta posiekanego
koperku
Bułkę
rozkrajamy na pół i pieczemy przez kilka minut w piekarniku. Składniki na masło
czosnkowe mieszamy ze sobą i smarujemy nim chrupiącą bułeczkę.
Kiedy
warzywa wypuszczą już nieco soku, odcedzamy je albo za pomocą durszlaka bądź
wyciskając je w rękach :P Pozbawione w ten sposób wody warzywa umieszczamy na
talerzu i dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko.
Sos podajemy osobno w miseczce lub
nakładamy bezpośrednio na sałatkę. Najlepiej jest jednak stopniowo dodawać
sosu, albowiem gdy nie Dość dokładnie wyciśniemy warzywa z soku, nasz sos ulegnie znacznemu rozwodnieniu i straci swą
wyrazistość :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz