Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 6 października 2012

Sałatka z tuńczykiem

     Choć bardzo lubimy makarony i muffiny, to lubimy zajadać się również sałatkami. Najbardziej preferujemy te o podstawowym składzie :)



Skład: (dla 1 osoby)

Kilka listków sałaty
1 mały ogórek zielony lub średni gruntowy
0,5 papryki czerwonej lub żółtej
1 czerwona cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko ugotowane na twardo

Sos:
mała śmietana 12%
2 – 3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
koperek
sól, pieprz

     Jak to w przypadku dania z sosem czosnkowym, zaczynamy od jego sporządzenia, aby mógł się „przegryźć” :P Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.


     Przygotowanie sałatki bardzo ułatwi nam robot kuchenny. Jeśli takowego nie posiadacie, przygotowanie zajmie Wam po prostu nieco więcej czasu. Wszystko wynika z faktu, że składniki muszą być drobno posiekane. Po nóż bądź też ostrze powinny wylądować wszystkie warzywa zawarte w przepisie. 






     Po ich rozdrobnieniu dodajemy tuńczyka, mieszamy całość. I odstawiamy na kilka minut, aby warzywa wypuściły soki :P 


     W tym czasie możemy przygotować chrupiącą bułeczkę z masłem czosnkowym, którą podamy do sałatki.

Skład:
1 bułka
Masło czosnkowe:
mała kosteczka masła
1 ząbek czosnku
szczypta posiekanego koperku

     Bułkę rozkrajamy na pół i pieczemy przez kilka minut w piekarniku. Składniki na masło czosnkowe mieszamy ze sobą i smarujemy nim chrupiącą bułeczkę.
     Kiedy warzywa wypuszczą już nieco soku, odcedzamy je albo za pomocą durszlaka bądź wyciskając je w rękach :P Pozbawione w ten sposób wody warzywa umieszczamy na talerzu i dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko. 



     Sos podajemy osobno w miseczce lub nakładamy bezpośrednio na sałatkę. Najlepiej jest jednak stopniowo dodawać sosu, albowiem gdy nie Dość dokładnie wyciśniemy warzywa z soku, nasz sos  ulegnie znacznemu rozwodnieniu i straci swą wyrazistość :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz