Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 14 września 2012

Z cyklu: zielone danie - zupa: krem z brokułów

     Czy Wy też tak bardzo lubicie zupy jak i my? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo z pewnością dodamy jeszcze kilka przepisów na to danie :) Mimo starodawnych przyzwyczajeń, kiedy to zupy były niejako „przystawką” przed drugim daniem, nasze zupy spokojnie w 100% zaspokoją Wasz głód, tak, że nie będziecie musieli sięgać po nic więcej! 


Skład:
2 brokuły
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 kostki rosołowe
100g śmietankowego serka topionego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 kromka chleba (po 1 dla każdej osoby)

 
     Po pierwsze należy zacząć od nastawienia wody, do której wrzucamy 2 kostki rosołowe. W czasie kiedy woda się gotuje, myjemy brokuły i kroimy je na mniejsze części,  a marchewki i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce (duże oczka). 




     Kiedy woda zaczyna wrzeć, wrzucamy do niej brokuły, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy około 15 minut, do momentu kiedy brokuł nieco zmięknie, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać. 


     W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180oC i wkładamy do niego na 5-7minut odpowiednią ilość pokrojonych w drobną kostkę kromek chleba, które można także dodatkowo doprawić, np. papryką.


     Kiedy brokuły będą już ugotowane, przekładamy warzywa do innego garnka, dolewamy około 6 głębokich chochli i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy. 



     Następnie dodajemy 100g śmietankowego serka topionego, wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i ponownie miksujemy. 



     Po rozlaniu do miseczek, posypujemy wierzch grzankami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz