Skład:
2 brokuły
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 kostki rosołowe
100g śmietankowego serka topionego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
sól, pieprz
1 kromka chleba (po 1 dla każdej osoby)
Po
pierwsze należy zacząć od nastawienia wody, do której wrzucamy 2 kostki
rosołowe. W czasie kiedy woda się gotuje, myjemy brokuły i kroimy je na
mniejsze części, a marchewki i
pietruszkę obieramy i trzemy na tarce (duże oczka).
Kiedy woda zaczyna wrzeć,
wrzucamy do niej brokuły, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy około 15 minut, do
momentu kiedy brokuł nieco zmięknie, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać.
W
międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180oC i wkładamy do niego na
5-7minut odpowiednią ilość pokrojonych w drobną kostkę kromek chleba, które można także dodatkowo doprawić, np. papryką.
Kiedy
brokuły będą już ugotowane, przekładamy warzywa do innego garnka, dolewamy
około 6 głębokich chochli i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej
masy.
Następnie dodajemy 100g śmietankowego serka topionego, wyciskamy 3 ząbki
czosnku, dodajemy sól, pieprz i ponownie miksujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz