Skład:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
szklanka letniej
wody
20-25g świeżych drożdży
2/3 łyżeczki soli
Sos:
mała śmietana, np. 12%
3 łyżeczki majonezu
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
koperek
sól, pieprz
„Farsz”:
15 dag sera żółtego w plasterkach
25 – 30 dag żółtego sera w kawałku
4 duże pieczarki
1 mała cebula
0,5 małej, czerwonej papryki
salami peperoni
ser feta
sucha bazylia i suche oregano
Proponujemy
zacząć od zagrzania wody, przelania jej do szklanki, a następnie sprawdzania
jej temperatury. Nie może być ona zbyt wysoka, ponieważ nie chcemy zabić
naszych drożdży :P Kiedy będzie już ona Waszym zdaniem odpowiednia, należy
dorzucić do szklanki rozkruszone drożdże i całość mieszać, aż do momentu ich
całkowitego rozpuszczenia. Do miseczki wrzucić mąkę, sól, dolać olej i rozczyn
drożdży. Całość wymieszać, a następnie należy wyrabiać ciasto przez 10 – 15
min. Po tym czasie umieszczamy ciasto w
miseczce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W
momencie kiedy ciasto rośnie zabieramy się za przyrządzanie sosu. Warto jednak
przygotować go zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta, ze względu na czas jaki będzie mieć, aby cała
jego konsystencja mogła przejść smakiem czosnku i ziół.
Po upływie
60 minut, kiedy ciasto już wyrosło, zabieramy się za jego rozwałkowywanie,
starając się uzyskać mniej więcej kształt prostokąta. Formę wykładamy papierem
do pieczenia lub nacieramy masłem, a następnie umieszczamy w niej ciasto (musi
być ono na tyle rozwałkowane, aby jego brzegi wystawały z formy). Na brzegach
ciasta układamy pokrojony w paski ser żółty, a następnie przykrywamy je
wystającymi brzegami ciasta, które dociskamy do jego spodu.
Środek smarujemy
wcześniej przygotowanym sosem.
Dalej układamy na cieście plastry sera żółtego,
posypujemy je pieczarkami, cebulą i papryką. Rozkładamy plastry salami peperoni
i posypujemy całość rozkruszonym serem feta oraz suchą bazylią i oregano.
Całość wstawiamy na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
Viola! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz