Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 10 września 2012

Pizza!

     Próbowaliście kiedyś sami robić pizzę? To chyba jeden z lepszych przepisów na dni, kiedy głowimy się co dobrego przyrządzić. Jedynym minusem tego dania, jest długi okres oczekiwania aż ciasto wyrośnie :/


Skład:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
szklanka letniej wody
20-25g świeżych drożdży
2/3 łyżeczki soli


Sos:
mała śmietana, np. 12%
3 łyżeczki majonezu
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
koperek
sól, pieprz


„Farsz”:
15 dag sera żółtego w plasterkach
25 – 30 dag żółtego sera w kawałku
4 duże pieczarki
1 mała cebula
0,5 małej, czerwonej papryki
salami peperoni
ser feta
sucha bazylia i suche oregano

     Proponujemy zacząć od zagrzania wody, przelania jej do szklanki, a następnie sprawdzania jej temperatury. Nie może być ona zbyt wysoka, ponieważ nie chcemy zabić naszych drożdży :P Kiedy będzie już ona Waszym zdaniem odpowiednia, należy dorzucić do szklanki rozkruszone drożdże i całość mieszać, aż do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Do miseczki wrzucić mąkę, sól, dolać olej i rozczyn drożdży. Całość wymieszać, a następnie należy wyrabiać ciasto przez 10 – 15 min. Po tym czasie  umieszczamy ciasto w miseczce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.


     W momencie kiedy ciasto rośnie zabieramy się za przyrządzanie sosu. Warto jednak przygotować go zanim przystąpimy do przygotowywania ciasta,  ze względu na czas jaki będzie mieć, aby cała jego konsystencja mogła przejść smakiem czosnku i ziół.
     Po upływie 60 minut, kiedy ciasto już wyrosło, zabieramy się za jego rozwałkowywanie, starając się uzyskać mniej więcej kształt prostokąta. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub nacieramy masłem, a następnie umieszczamy w niej ciasto (musi być ono na tyle rozwałkowane, aby jego brzegi wystawały z formy). Na brzegach ciasta układamy pokrojony w paski ser żółty, a następnie przykrywamy je wystającymi brzegami ciasta, które dociskamy do jego spodu. 




     Środek smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. 


     Dalej układamy na cieście plastry sera żółtego, posypujemy je pieczarkami, cebulą i papryką. Rozkładamy plastry salami peperoni i posypujemy całość rozkruszonym serem feta oraz suchą bazylią i oregano. 





     Całość wstawiamy na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Viola! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz