Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 29 sierpnia 2012

Zielono mi! :P


     Iście zielony makaron to wspaniały pomysł na obiad, kiedy nie mamy za dużo czasu na jego przygotowanie. Nie dość, że jest niesamowicie pyszny, to bardzo prosty w przygotowaniu!

 
Skład:
makaron
brokuł
pesto z bazylii
ser żółty (najlepiej parmezan)
świeże listki bazylii

     Najpierw pod nóż idzie brokuł, którego kroimy na drobne kawałeczki. Pod nóż idą również „łodygi”, które rozdrabniamy na małe kawałki i razem z makaronem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. 


     Jeśli chodzi o makaron, idealnie spisują się tu „wstążki”, jednak można użyć także tagliatelle, czy jakiegokolwiek innego. Po mniej więcej 7 minutach (jeśli chcemy przyrządzić makaron al dente) dorzucamy kwiaty brokuła, które powinny się razem z resztą gotować jeszcze 3 minuty. Po odcedzeniu zawartości garnka, cała masa powinna do niego z powrotem trafić. 



     Teraz czas dodać Pesto z bazylii :D W wersji dla „spieszących się” używamy gotowego pesto. Jeśli jednak chcemy przyrządzić własne, będzie nam do tego celu potrzebne:

doniczka bazylii
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
garść orzechów
garść parmezanu lub 1 torebeczka
sól, pieprz

Wszystkie te składniki trafiają pod ostrze blendera. Po uzyskaniu jednolitej masy, dorzucamy pesto do naszego garnka z makaronem i brokułami. 


     Całość mieszamy i nakładamy do miseczek, następnie wierzch makaronu posypujemy parmezanem tudzież innym serem i świeżymi listkami bazylii. Viola!




2 komentarze:

  1. gwiazdki z przedostatniego zdjęcia są dla mnie największą kulinarną zagadką w historii tego bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to są czarodziejskie gwiazdki Agnieszki, Wojciechu ;)

      Usuń