Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    W związku z tym, że sezon na śliwki właśnie się rozkręca, a przygoda z ciastem drożdżowym wypadła całkiem dobrze postanowiłyśmy zaszaleć i spróbować z ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. 


    Przepis pochodzi z ukochanego bloga http://mojewypieki.blox.pl/html. Przepisy wykorzystywane z tego bloga zawsze wychodzą, dlatego serdecznie go polecamy.

Składniki:
Zaczyn
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  •  szklanki letniego mleka
  • ½  szklanki mąki pszennej
  • ¼  łyżeczki cukru
Ciasto
  • ½  szklanki letniego mleka
  • ½  szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • ¼  kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma
Kruszonka
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu

    Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Zaczynamy od zaczynu. Łączymy wszystkie składniki, pamiętając, aby mleko nie było zbyt ciepłe i odkładamy wszystko do podwojenia objętości na kilkanaście minut.
    Po tym czasie dodajemy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy je tak, aby odchodziło od ręki i odstawiamy na 1,5 h do podwojenia objętości.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a owoce myjemy i odpestkowujemy. 

    W oczekiwaniu na ciasto przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki należy dokładnie z sobą połączyć. Ot i cała filozofia ;).
    Ciasto, które wyrosło wykładamy na blachę i układamy na nie owoce. Następnie kruszonką posypujemy całość i ostawiamy na kolejne pół h do wyrośnięcia.
    Ciasto należy piec przez 45 min w ok. 180 st. C. 

Pychotki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz