Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 29 maja 2014

Mocno tymiankowe pulpeciki


    Malutkie pulpeciki w ukochanych pomidorach podbiły moje serce. Są mocno ziołowe oraz doskonale komponują się z przepysznym sosem.

Składniki:
·         500 g wołowego mięsa mielonego
·         50 g bułki tartej
·         1 jajko
·         2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
·         2 puszki pomidorów
·         2 małe cebule
·         szczypta mielonej ostrej papryki
·         oliwa z oliwek
·         sól i pieprz


     Mięso mieszamy w misce wraz z bułką tartą, jajkiem, solą oraz tymiankiem, następnie formując małe kotleciki. 
 

     W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięsne kuleczki przez 2-3 min, potrząsając garnkiem, aby mięso nie przywarło do dna. Następnie wylewamy 3/4 tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy ją przez 2 min. Następnie dodajemy pomidory i doprawiamy je solą i pieprzem. Do garnka dodajemy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz