Moja
ulubiona zupa. Zachwyciłam się nią będą nie jeden raz na niedzielnym obiedzie u
cioci. Ta również jest z jej przepisu. Polecam :)
Składniki:
·
1 ½ bulionu
·
800 g cebuli
·
2 łyżki oleju
·
3 łyżki masła
·
¾ łyżeczki tymianku
·
1 łyżka mąki
·
sól i pieprz
·
grzanki
·
ser (tu oscypek)
·
koperek
Cebulę
obieramy i kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na nią
cebulę. Smażymy do czasu aż się zezłoci, dodając pod koniec tymianek oraz mąkę.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby z mąki nie utworzyły się grudki.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut.
Do podania przygotowujemy
również grzanki, które posypujmy startym serem oraz odrobiną koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz