Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 25 stycznia 2014

Zupa cebulowa


     Moja ulubiona zupa. Zachwyciłam się nią będą nie jeden raz na niedzielnym obiedzie u cioci. Ta również jest z jej przepisu. Polecam :)

Składniki:
·         1 ½ bulionu
·         800 g cebuli
·         2 łyżki oleju
·         3 łyżki masła
·         ¾ łyżeczki tymianku
·         1 łyżka mąki
·         sól i pieprz
·         grzanki
·         ser (tu oscypek)
·         koperek



     Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy do czasu aż się zezłoci, dodając pod koniec tymianek oraz mąkę. 


     Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby z mąki nie utworzyły się grudki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut. 


     Do podania przygotowujemy również grzanki, które posypujmy startym serem oraz odrobiną koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz