Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 5 stycznia 2014

Wietnamska zupa pho


     Pomysł na wietnamskie jedzenie wziął się z bistro, które odwiedzam dość często. Jedzenie jest tam bardzo smaczne, ale o tym w innym poście :) Tymczasem zapraszam do spróbowania zupy ;).

Składniki na wywar:
·         1,5 kg kości wołowych
·         0,5 kg karkówki wołowej
·         10 cm kawałek obranego świeżego imbiru
·         2 cebule
·         2,5 łyżki sosu rybnego
·         2 łyżki cukru
·         6 całych gwiazdek anyżu
·         4 całych ząbków czosnku
·         1 łyżka soli

Przybranie zupy:
·         makaron ryżowy
·         100 g polędwicy wołowej
·         pół cebuli
·         2 szczypiorki
·         1/4 kubka posiekanej kolendry
·         300g kiełków fasoli mung
·         6 gałązek tajskiej bazylii
·         4 małe papryczki chili
·         1 cytryna
·         świeżo zmielony czarny pieprz

     W garnku gotujemy 3,5 litra wody wraz z mięsem. Zbieramy burzyny w ciągu gotowania. Cebulę oraz imbir opalamy nad ogniem i dodajemy razem z cukrem i sosem rybnym. Mięso gotujemy do momentu aż zmięknie, a następnie wyjmujemy z zupy, zanurzamy w zimnej wodzie na 10 minut po czym wyjmujemy, osuszamy i tniemy na kawałki. Resztę zupy gotujemy przez kolejną godzinę, dodając w międzyczasie uprażone na patelni czosnek i anyż. Dodajemy sól.
     Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam bardzo cienkiego makaronu, który zalałam na kilka minut wrzącą wodą. Kolendrę, bazylię, cebulę, szczypiorek i chili siekamy drobno. Kiełki fasoli myjemy, jeśli te nie są z puszki ;).


     Do miseczki wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą i dodajemy pozostałe składniki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz