Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 8 listopada 2013

Makaron ze szpinakiem


     Uwielbiamy makarony, to już wiecie :D. Uwielbiamy też szpinak, który jest bardzo zdrowy, choć znienawidzony od dzieciństwa przez wiele osób. Zatem do dzieła i do jedzenia! :)

Składniki:
·         makaron (najlepiej jeśli znajdziecie pełnoziarnisty)
·         szpinak (porcjowany umożliwi Wam łatwy podział paczki, ponieważ nie zawsze chce się zużyć całą)
·         pierś z kurczaka (bez niej też makaron będzie wyśmienity)
·         śmietanka 18% (150ml)
·         ser mozarella (powinien zostać dodany na końcu i rozpuścić się, ja oszczędziłam nam zbędnych kalorii)
·         ser parmezan
·         szczypta bazylii i oregano
·         oliwa z oliwek
·         czosnek
·         sól i pieprz



     Makaron gotujemy według przepisu umieszczonego na paczce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną pierś z kurczaka. Kiedy ten zezłoci się możemy odłożyć go do miseczki bądź dodać szpinak, który będzie się rozmrażał razem z kurczakiem na patelni, jednak wtedy należy oddzielić od siebie te składniki, żeby nie przerwać procesu smażenia. Dodać bazylię i oregano.


    Kiedy szpinak się rozmrozi i usmaży dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na patelni. 


    Makaron przekładamy na patelnię i posypujemy całość parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz