Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 17 marca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną


     Dziś czas na pierogi! Co prawda jest to danie pracochłonne, jednak przyjemność z jedzenia wynagradza ciężką pracę :)
     Tę wersję przygotowałyśmy z kaszą gryczaną, której dobroczynnych właściwości kwestionować nie będziemy. Będziemy jednak namawiać do jej częstego spożywania  :)
Składniki na ciasto (ok. 35-40 pierogów):
·         500 g mąki ( w tym mąka do podsypywania)
·         pół dużego jajka
·         ½ szklanki ciepłej wody
·         1 łyżka oleju

Nadzienie:
·         150 g kaszy gryczanej
·         80 g twarogu
·         podsmażona na maśle cebulka
·         pół jajka
·         1/3  łyżeczki gałki muszkatołowej
·         pieprz i sól

     Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy ciasto na pierożki. 


     Kaszę gryczaną gotujemy przez około 15 minut. Cebulkę (nie za dużą) podsmażamy na maśle. Kaszę przekładamy do większej miski dodajemy twaróg, cebulkę, jajko i doprawiamy do smaku. 


     Pierogi wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4 minuty od ponownego jej zagotowania. W tej wersji pierożki podsmażyłyśmy na patelni z odrobiną tłuszczu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz