Dziś czas na pierogi! Co prawda jest to danie pracochłonne, jednak
przyjemność z jedzenia wynagradza ciężką pracę :)
Tę wersję przygotowałyśmy z kaszą gryczaną, której dobroczynnych
właściwości kwestionować nie będziemy. Będziemy jednak namawiać do jej częstego
spożywania :)
Składniki na ciasto (ok. 35-40 pierogów):
·
500
g mąki ( w tym mąka do podsypywania)
·
pół
dużego jajka
·
½ szklanki
ciepłej wody
·
1
łyżka oleju
Nadzienie:
·
150
g kaszy gryczanej
·
80
g twarogu
·
podsmażona
na maśle cebulka
·
pół
jajka
·
1/3
łyżeczki gałki muszkatołowej
·
pieprz
i sól
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i
elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy ciasto na pierożki.
Kaszę gryczaną gotujemy przez około 15 minut. Cebulkę (nie za dużą) podsmażamy
na maśle. Kaszę przekładamy do większej miski dodajemy twaróg, cebulkę, jajko i
doprawiamy do smaku.
Pierogi wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4 minuty od ponownego jej
zagotowania. W tej wersji pierożki podsmażyłyśmy na patelni z odrobiną
tłuszczu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz