Skład:
4,5 szklanki mąki
25g – 30 g świeżych drożdży
1,5 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
opakowanie szpinaku
2 opakowania sery feta
W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże,
a następnie przelewamy zawartość do miski, w której wcześniej umieściliśmy
make, olej i sól. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, przykrywamy ściereczka
i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie możemy podgrzać nasz
zamrożony szpinak, umieszczając go w garnku i odrobiną oliwy / oleju i wody.
Fetę rozdrabniamy z kolei widelcem na papkę :P Kiedy ciasto już wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki / kubka wydzielić okrągłe plastry ciasta, na które nakładamy kolejno nieco szpinaku i fety.
Nasz „plasterek” składamy na
pół, a brzegi przyciskamy za pomocą widelca. Pierożki wstawiamy na około 15
minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Jeśli przyrządzicie więcej
pierożków, których nie zjecie od razu, proponuję piec je w piekarniku przez 10
minut, a następnie schować do lodówki.
Fetę rozdrabniamy z kolei widelcem na papkę :P Kiedy ciasto już wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki / kubka wydzielić okrągłe plastry ciasta, na które nakładamy kolejno nieco szpinaku i fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz