Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 10 lutego 2013

Pierożki z ciasta pizzowego

     Pierożki z ciasta pizzowego, które miałyśmy okazje konsumować w wrocławskiej Pierogarni skłoniły mnie do samodzielnego przygotowania tego typu obiadu. Skład który podam pozwala na przyrządzenie dosyć sporej ilości pierogów (dużo zależy też od planowanej wielkości pierogów), dlatego jeśli chcecie przygotować niezbyt dużą ich ilość proponuję wykorzystać 1/3 składu bądź 2/3.


Skład:
4,5 szklanki mąki
25g – 30 g świeżych drożdży
1,5 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
opakowanie szpinaku
2 opakowania sery feta

     W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże, a następnie przelewamy zawartość do miski, w której wcześniej umieściliśmy make, olej i sól. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie możemy podgrzać nasz zamrożony szpinak, umieszczając go w garnku i odrobiną oliwy / oleju i wody. 



     Fetę rozdrabniamy z kolei widelcem na papkę :P Kiedy ciasto już wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki / kubka wydzielić okrągłe plastry ciasta, na które nakładamy kolejno nieco szpinaku i fety. 




     Nasz „plasterek” składamy na pół, a brzegi przyciskamy za pomocą widelca. Pierożki wstawiamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Jeśli przyrządzicie więcej pierożków, których nie zjecie od razu, proponuję piec je w piekarniku przez 10 minut, a następnie schować do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz