Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 5 stycznia 2013

Piernik z jabłkami i orzechami włoskimi

      Czasem poza batonami i czekoladą ma się ochotę przekąsić do kawy kawałek ciasta. Ze względu na fakt, iż nie lubię tradycyjnych, „suchych”, ogólnie pojętych ciast, staram się je nieco urozmaicać. Tym razem padło na piernik, do którego postanowiłam dorzucić jabłka i orzechy włoskie.

 
Skład:
 (na blachę 35 x 24; w przypadku mniejszej, skład należy podzielić na pół)
6 szklanek mąki
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklani mleka
8 łyżek miodu
200g masła
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 szklanki orzechów włoskich
3 jabłka

Polewa czekoladowa:
200g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao

     W celu przygotowania masy na piernik, należy przygotować 2 miski (jedną większą, drugą mniejszą). W mniejszej umieszczamy białka i ubijamy na sztywną pianę, z kolei w większej umieszczamy pozostałe składniki poza orzechami i jabłkami. 






     Kiedy wymieszamy dobrze zawartość większej miski mikserem, dodajemy ubitą pianę z białek, jabłka, orzechy i dalej mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto, które wstawiamy na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. W czasie kiedy piernik się piecze możemy przygotować polewę czekoladową. W małym rondelku umieszczamy kostkę masła i podgrzewamy ją na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy szklankę cukru, 4 łyżki kakao i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników. Po wyjęciu i opadnięciu piernika, zdobimy go polewą ;) Viola! ;)

2 komentarze:

  1. Szkoda,ze na diete przeszlam... Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda dieta powinna być zrównoważona, nie powinno się aż tak ograniczać! ;) Od czasu do czasu coś słodkiego nam nie zaszkodzi :)

      Usuń