Skład:
(na blachę 35 x
24; w przypadku mniejszej, skład należy podzielić na pół)
6 szklanek mąki
8 jajek
1,5 szklanki cukru
pudru
2 szklani mleka
8 łyżek miodu
200g masła
4 łyżeczki proszku
do pieczenia
4 łyżki kakao
2 szklanki orzechów
włoskich
3 jabłka
Polewa czekoladowa:
200g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
W celu
przygotowania masy na piernik, należy przygotować 2 miski (jedną większą, drugą
mniejszą). W mniejszej umieszczamy białka i ubijamy na sztywną pianę, z kolei w
większej umieszczamy pozostałe składniki poza orzechami i jabłkami.
Kiedy wymieszamy dobrze zawartość większej miski mikserem, dodajemy ubitą pianę z białek, jabłka, orzechy i dalej mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto, które wstawiamy na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. W czasie kiedy piernik się piecze możemy przygotować polewę czekoladową. W małym rondelku umieszczamy kostkę masła i podgrzewamy ją na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy szklankę cukru, 4 łyżki kakao i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników. Po wyjęciu i opadnięciu piernika, zdobimy go polewą ;) Viola! ;)
Kiedy wymieszamy dobrze zawartość większej miski mikserem, dodajemy ubitą pianę z białek, jabłka, orzechy i dalej mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto, które wstawiamy na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. W czasie kiedy piernik się piecze możemy przygotować polewę czekoladową. W małym rondelku umieszczamy kostkę masła i podgrzewamy ją na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy szklankę cukru, 4 łyżki kakao i mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników. Po wyjęciu i opadnięciu piernika, zdobimy go polewą ;) Viola! ;)
Szkoda,ze na diete przeszlam... Wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńKażda dieta powinna być zrównoważona, nie powinno się aż tak ograniczać! ;) Od czasu do czasu coś słodkiego nam nie zaszkodzi :)
Usuń