Skład:
500g makaronu
brokuł
słoiczek suszonych pomidorów
25-30dag szynk / boczku
duża śmietana 18%
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
Przygotowania proponujemy zacząć od
przygotowania sosu, albowiem dobrze by było gdyby zdążył się uprzednio „przegryźć”
smakiem i aromatem czosnku. Do śmietany dodajemy kilka ząbków czosnku (zależnie
od preferencji), sól oraz pieprz. Całość mieszamy, przykrywamy wieczkiem i
wstawiamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest ugotowanie dowolnego rodzaju
makaronu, jaki lubicie najbardziej. My tym razem wykorzystałyśmy kolorowe
świderki :) Przy okazji gotowania makaronu można również ugotować brokuł. W tym
celu należy oddzielić małe niewielkie fragmenty „kwiatów” i nóżek pokrojonych w
plasterki. Plasterki „łodygi” wrzucamy do wrzącej wody razem z makaronem, z
kolei „kwiaty” na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w
kosteczkę szynkę tudzież boczek. Kilak minut później dodajemy suszone pomidory
i podsmażamy dalej. Po około 2 minutach dolewamy śmietanę i trzymamy całość
przez kolejnych kilak minut na ogniu.
Do odcedzonego makaronu z brokułem, które z
powrotem umieszczamy w garnku dodajemy zawartość naszej patelni i mieszamy
całość. Makaron jest już gotowy do podania! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz