Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 4 września 2012

Z cyklu: z urodzinowej książki kucharskiej ;)


     Przepis ten pochodzi z książki Jamie Olivier’a. Polecam każdemu, kto lubi się w kuchni trochę pobawić, choć uprzedzam, że niestety nie wszystkie składniki są u nas dostępne- nawet w droższych delikatesach.


     Do przygotowania mięska potrzebne są nam:
·         pierś z kurczaka
·         oryginalnie szynka parmeńska (ja zamieniłam ją na szwarcwaldzką, ponieważ ta bardziej mi smakuje)
·         otarta skórka z cytryny
·         starty ser parmezan (choć właściwie nada się również twardy żółty ser)
·         świeży lub suszony tymianek
·         oliwa z oliwek
·         trochę świeżo mielonego pieprzu (soli nam nie potrzeba, ponieważ jest jej wystarczająco dużo w szynce)

     Reszta dania to Wasza inwencja. Z racji pory roku na moim talerzu znalazły się młode ziemniaczki z koperkiem oraz sałatka z pomidorkami, śliwkami suszonymi i dresingiem na bazie octu balsamicznego.
     Pierś z kurczaka przecinam na pół w poprzek, jeśli jest zbyt gruba. Jeśli nie jest można ją potraktować patelnią, żeby się nieco rozpłaszczyła .


     Następnie pierś smaruje się oliwą z oliwek, posypuje tymianek, pieprz, otartą skórkę z cytryny, ser i na końcu plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Układamy je tak, aby nieco na siebie zachodziły i posypujemy tymiankiem.


     Na rozgrzaną z oliwą patelnię kładziemy tak przygotowane piersi (stroną z szynką do dołu), a wierzch znów posypujemy tymiankiem (lubię dobrze przyprawione, więc go nie żałuję ;) ). Po kilku minutach smażenia mięsko delikatnie przewracamy tak, aby szynka pozostała na swoim miejscu.
     Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz