Dziś postawiłyśmy na budyń i maliny :)
Skład:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
pudru
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka cukru
waniliowego
1 szklanka mleka
2 jajka
5 łyżek oleju
Nadzienie:
0,5 l mleka
budyń śmietankowy
maliny
kilka kostek
czekolady gorzkiej
kilka kostek
czekolady mlecznej
Przygotowywanie
proponujemy zacząć od budyniu, który musi wystygnąć zanim wyląduje w formie :) Należy sporządzić go zgodnie z instrukcją
zamieszczoną na odwrocie opakowania.
W
dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, wymienione powyżej i
mieszamy do połączenia się składników pozostawiając utworzone grudki.
Muffinki
możemy upiec na 2 sposoby: wykładając formę papilotkami lub wysmarowując ją
masłem. Polecamy drugi sposób!
Po przygotowaniu formy, na dnie każdego z
otworów umieszczamy niewielką ilość ciasta, tak aby pokryło ono dno.
Następnie
dodajemy niewielką ilość budyniu i umieszczamy na nim kilka malin, czyli około 3-4.
Zbyt duża ich ilość w połączeniu z budyniem powodowałaby, iż muf finka mogłaby
się nam rozpadać.
Na maliny kładziemy kolejną warstwę ciasta, a wierzch możemy
posypać kilkoma wiórkami / kosteczkami czekolady gorzkiej i mlecznej.
Całość
wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
Tak! To jest coś, co Anita lubi bardzo baaaaardzo!
OdpowiedzUsuń