Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 19 września 2012

Muffinki z budyniem i malinami! :D

     Z racji tego, iż obie jesteśmy strasznymi łasuchami i uwielbiamy muffinki, jeszcze nie raz będziemy eksperymentować z przeróżnymi przepisami na nie, a w zasadzie dodatkami, które można do nich dodać.
     Dziś postawiłyśmy na budyń i maliny :)


Skład:

Na ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
2 jajka
5 łyżek oleju

Nadzienie:
0,5 l  mleka
budyń śmietankowy
maliny
kilka kostek czekolady gorzkiej
kilka kostek czekolady mlecznej

     Przygotowywanie proponujemy zacząć od budyniu, który musi wystygnąć zanim wyląduje w formie :) Należy sporządzić go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na odwrocie opakowania.   

 
     W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, wymienione powyżej i mieszamy do połączenia się składników pozostawiając utworzone grudki. 



     Muffinki możemy upiec na 2 sposoby: wykładając formę papilotkami lub wysmarowując ją masłem. Polecamy drugi sposób! 


     Po przygotowaniu formy, na dnie każdego z otworów umieszczamy niewielką ilość ciasta, tak aby pokryło ono dno. 


     Następnie dodajemy niewielką ilość budyniu i umieszczamy na nim kilka malin, czyli około 3-4. Zbyt duża ich ilość w połączeniu z budyniem powodowałaby, iż muf finka mogłaby się nam rozpadać. 



     Na maliny kładziemy kolejną warstwę ciasta, a wierzch możemy posypać kilkoma wiórkami / kosteczkami czekolady gorzkiej i mlecznej. 


     Całość wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC.




1 komentarz:

  1. Tak! To jest coś, co Anita lubi bardzo baaaaardzo!

    OdpowiedzUsuń