Skład:
makaron penne
500 g pieczarek
1 duża cebula
100 g sera żółtego,
mozzarella lub parmezanu
duża śmietana 12%
3 – 4 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
Zaczynamy
od przyrządzenia sosu, który potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” w
lodówce. Otwierając wieczko śmietany, pamiętamy o tym, aby nie zerwać go
całkowicie. Do śmietany wyciskamy 3 – 4 ząbki czosnku (w zależności od
preferencji intensywności jego smaku i aromatu :P), dodajemy posiekany, świeży
koperek oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, zakrywamy wieczkiem i wstawiamy do
lodówki.
Cebule
i pieczarki siekamy w kostkę i dusimy na patelni (wspomagając tą operację
dodając 1,5 szklanki wody).
Makaron wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy
przez mniej więcej 10 minut, aż uzyska statut makaronu al dente :P Po tym
czasie przecedzamy go i spłukujemy zimną wodą.
Kiedy
wyparuje już woda z patelni, podsmażamy nieco cebulę z pieczarkami, a następnie
dodajemy makaron i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, tak aby makaron
przesiąkł aromatem cebuli i pieczarek :P
Dalej posypujemy makaron startym serem
i mieszając czekamy aż się rozpuści.
Ostatnim etapem jest dodanie sosu, który
należy rozprowadzić w całej objętości makaronu. Całość trzymamy na ogniu do
momentu kiedy sos zgęstnieje i zastygnie w całości na makaronie :)
Mmm wygląda smakowicie, spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń