Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 25 września 2012

Makaron a'la carbonara

     Makaron a’la carbonara, czyli wersja bez boczku :) Spokojnie … w żaden sposób nie traci przez to na smaku :)


Skład:
makaron penne
500 g pieczarek
1 duża cebula
100 g sera żółtego, mozzarella lub parmezanu
duża śmietana 12%
3 – 4 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz

     Zaczynamy od przyrządzenia sosu, który potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” w lodówce. Otwierając wieczko śmietany, pamiętamy o tym, aby nie zerwać go całkowicie. Do śmietany wyciskamy 3 – 4 ząbki czosnku (w zależności od preferencji intensywności jego smaku i aromatu :P), dodajemy posiekany, świeży koperek oraz sól i pieprz. Całość mieszamy, zakrywamy wieczkiem i wstawiamy do lodówki. 




     Cebule i pieczarki siekamy w kostkę i dusimy na patelni (wspomagając tą operację dodając 1,5 szklanki wody). 




     Makaron wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy przez mniej więcej 10 minut, aż uzyska statut makaronu al dente :P Po tym czasie przecedzamy go i spłukujemy zimną wodą.


     Kiedy wyparuje już woda z patelni, podsmażamy nieco cebulę z pieczarkami, a następnie dodajemy makaron i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, tak aby makaron przesiąkł aromatem cebuli i pieczarek :P 

 

     Dalej posypujemy makaron startym serem i mieszając czekamy aż się rozpuści. 


     
     Ostatnim etapem jest dodanie sosu, który należy rozprowadzić w całej objętości makaronu. Całość trzymamy na ogniu do momentu kiedy sos zgęstnieje i zastygnie w całości na makaronie :)




1 komentarz: