Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 25 lipca 2012

Tarta truskawkowa

     Sezon truskawkowy dobiega końca, dlatego wykorzystując ostanie chwile na spożycie truskawek, postanowiłyśmy przyrządzić tartę truskawkową! :) Jest to zdecydowanie najprostsze połączenie ciasta z owocami, a jednocześnie jedno ze smaczniejszych! 


Skład:
 Na ciasto:
szklanka + kilka łyżek mąki
2 łyżki wody
2 żółtka
4 łyżki cukru
100g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
  Na budyń:
   0,5l mleka
budyń waniliowy / śmietankowy
 2 łyżki cukru

     Wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy, która będzie odchodzić od palców :) W razie potrzeby dodajemy niewielkie ilości mąki, masła lub wody, w zależności od potrzeb. 



     Następnie otulamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Po po upływie 30 minut, nieco rozwałkowujemy ciasto bądź „rozpłaszczamy” je własnoręcznie w naczyniu do tart, którego spód wyłożony jest papierem do pieczenia bądź wysmarowany tłuszczem (wówczas można je również opcjonalnie posypać odrobiną bułki tartej).  Jeśli nie posiadamy w domu wałka, zawsze możemy wspomóc się szklanką, której wymiary idealnie sprawdzą się podczas rozwałkowywania ciasta w naczyniu. Dalej, przebijamy ciasto na spodzie naczynia widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190oC na 25-30 minut. 





     Kiedy ciasto już ostygnie, nakładamy na nie budyń, a następnie połówki lub ćwiartki truskawek (co zależy głównie od ich ilości jaką dysponujemy). Z racji, iż zanim wpadłyśmy na pomysł tarty, wyjadłyśmy znaczą ich część, zagęszczenie truskawek nie jest zbyt duże. Ich ilość proponujemy dobrać w zależności od upodobań! :P 


      Z racji, iż parę truskawek nie zmieściło się w rozplanowanym układzie, wcisnęłyśmy je między luki w ostatnich porcjach tarty :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz