Muffinki
Z racji, iż zajadamy się (czasem bez
pamięci) muffinkami, postanowiłyśmy w końcu je samodzielnie upiec! Najbardziej
lubimy wersję straciatella i taką też Wam dzisiaj zaprezentujemy. Sami
zobaczycie jakie to proste!
Skład:
225g mąki pszennej = 1,3 szklanki
150g cukru pudru = 0,8 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
1 jajko
300ml mleka = 1,2 szklanki
90g oleju = 6 łyżek
Na początku najlepiej jest ustawić
piekarnik na temperaturę 200oC, albowiem przygotowanie wszystkiego
nie zajmie nam więcej czasu aniżeli piekarnik będzie potrzebował na rozgrzanie.
Potrzebne
nam będą 2 miseczki. W jednej łączymy składniki „suche”, w drugiej mokre.
Następnie przelewamy wymieszaną zawartość miseczki z zawartością składników
„mokrych” do miseczki z zawartością wymieszanych składników „suchych”. Całość
mieszamy „niechlujnie” – czyli tylko do połączenia się składników,
pozostawiając grudki.
Formę smarujemy masłem. Każdy z otworów napełniamy
łyżeczką cista, a następnie wsypujemy parę wcześniej pokrojonych na małe
kosteczki czekolady. Dalej uzupełniamy otwory ciastem i uzupełniamy pozostałą
częścią czekolady. Formę ładujemy na piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Viola!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz