Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 17 lipca 2012

Bułeczki z jagódkami i serem

     Wyglądały tak apetycznie, że nie mogłyśmy się oprzeć. Jagody to jedne z bardziej oczekiwanych przez nas owoców, a ich połączenie z serem jest idealne. 
     Pierwsza przygoda z ciastem drożdżowym zakończyła się bardzo smakowicie, co zainspirowało do dalszych eksperymentów.


     Przepyszne, słodkie bułeczki pochodzą z przepisu znajdującego się na mojewypieki.blox.pl Ich wykonanie nie przysparza większego kłopotu. Jest to przepis nieco pracochłonny, ze względu na długie oczekiwanie na samo ciasto.
     Potrzebne są:
Ciasto
300 ml mleka, letniego
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g maki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Nadzienie
400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią

     Przygotowując ciasto z drożdży świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ( w ciepłym mleku rozpuszcza się drożdże i pozostawia je na kilkanaście minut; należy pamiętać, aby mleko nie było zbyt ciepłe- nie chcemy przecież dokonać zbrodni na naszych drożdżach ;) ). Całość wyrabiamy, w razie potrzeby dodając trochę mąki, tak aby ciasto „odchodziło od ręki”. Po wyrobieniu odstawiamy je przykryte ściereczką na 1,5h.

     W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy, a ser łączymy ze wszystkimi składnikami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je, starając się, aby wyszedł nam prostokąt. 

     Następnie przecinamy na pół i nakładamy ser oraz jagody na połowę otrzymanej części. Nadzienie 
przykrywamy pozostałym ciastem.

     Ciasto tniemy na paseczki o grubości 2-2,5 cm. Układamy na blasze, jedną obok drugiej, aby przylegały do siebie. Bułeczki piecze się przez 25 min w 200 st. C. Do dekoracji używamy lukru. 

Mniammm :)

1 komentarz:

  1. polecam!! jadłam i rzeczywiście są bardzoooo smaczne!!! Cwaniara ;)

    OdpowiedzUsuń