Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 26 października 2013

Rogaliki drożdżowo-kruche z marmoladą


     Od kilku lat przygotowuję swoje „powidła” ze śliwek. Początkowy pomysł na rogaliki był związany właśnie z tym śliwkowym dżemem, jednak prędko upadł, ponieważ dżem jest zbyt rzadki. Można by pokusić się o odparowanie wody, ale zapewne trwałoby to wieki. Rogaliki zostały więc zrobione z twardą (to ważne) marmoladą kupioną w sklepie. Wyszły przepyszne!

Składniki na ok. 40 rogalików:
·         250 g masła
·         3 szklanki mąki pszennej
·         6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
·         1 łyżka cukru pudru
·         1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
·         8 g cukru waniliowego


     1/3 szklanki śmietany i świeże drożdże przerabiamy na rozczyn, następnie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Masło łączymy z mąką i cukrem waniliowym (powinno przypominać kruszonkę). 


     Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i kolejno zagnieść ciasto. Wyrobione i przykryte folią ciasto wkładamy na noc do lodówki.


     Kolejnego dnia ciasto należy jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie przy pomocy dużego talerza wycinamy rogaliki. Koło dzielimy na 8 części i na każdej kładziemy sporą łyżeczkę marmolady. Ciasto zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta.



     Rogaliki pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec aż rogaliki będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz