Klasyczna sałatka
Czasami mam
ochotę zjeść na obiad coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, a jednocześnie
skupiającego liczne witaminy, które uzupełnią ich braki w moim organizmie. Ze względu
na nadchodzące lato, trzeba wykorzystać świeże warzywa i owoce, które pojawiają
się w sklepach i na targach.
Jednym z
przepisów wykorzystujących warzywa i dostarczających wielu cennych energii jest
prosta, klasyczna sałatka.
Skład:
kapusta pekińska
papryka
ogórek
czerwona cebula
ser typu bałkańskiego / feta
oliwa z oliwek
bazylia, tymianek, pietruszka, koperek itd. (wg
uznania)
Takim
sposobem, dostarczymy naszemu organizmowi cynku, fosforu, jodu, magnezu,
manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza oraz witaminy A, B1,
B2, B6, C, E, beta karotenu, kwasu foliowego i
niacyny.
Przyrządzenie
polega na poszatkowaniu wszystkich składników. Tym razem dodałam również do
mojej sałatki dla odmiany czerwoną fasolę. Na dobrą sprawę możemy do niej dodać
cokolwiek. Jedyny dylemat może przysporzyć Wam sos. W zasadzie można użyć do
tej sałatki każdego sosu. Sprawdzi się na pewno czosnkowy (jak chyba z resztą
do wszystkiego), a także dowolnie skomponowana przez nas kombinacja ziół
połączona z oliwą. Macie tu już wtedy pole do popisu. Według mnie niezbędna
będzie wówczas bazylia (zarówno świeża jak i suszona), a także sól i pieprz,
reszta zależy od tego jakie zioła lubicie. Zawsze można również pójść na
łatwiznę wybierając gotową mieszaninę Knorr’a.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz