Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 15 czerwca 2012


Klasyczna sałatka

     Czasami mam ochotę zjeść na obiad coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, a jednocześnie skupiającego liczne witaminy, które uzupełnią ich braki w moim organizmie. Ze względu na nadchodzące lato, trzeba wykorzystać świeże warzywa i owoce, które pojawiają się w sklepach i na targach.
     Jednym z przepisów wykorzystujących warzywa i dostarczających wielu cennych energii jest prosta, klasyczna sałatka.


Skład:
kapusta pekińska
papryka
ogórek
czerwona cebula
ser typu bałkańskiego / feta
oliwa z oliwek
bazylia, tymianek, pietruszka, koperek itd. (wg uznania)



     Takim sposobem, dostarczymy naszemu organizmowi cynku, fosforu, jodu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, beta karotenu, kwasu foliowego i niacyny.
     Przyrządzenie polega na poszatkowaniu wszystkich składników. Tym razem dodałam również do mojej sałatki dla odmiany czerwoną fasolę. Na dobrą sprawę możemy do niej dodać cokolwiek. Jedyny dylemat może przysporzyć Wam sos. W zasadzie można użyć do tej sałatki każdego sosu. Sprawdzi się na pewno czosnkowy (jak chyba z resztą do wszystkiego), a także dowolnie skomponowana przez nas kombinacja ziół połączona z oliwą. Macie tu już wtedy pole do popisu. Według mnie niezbędna będzie wówczas bazylia (zarówno świeża jak i suszona), a także sól i pieprz, reszta zależy od tego jakie zioła lubicie. Zawsze można również pójść na łatwiznę wybierając gotową mieszaninę Knorr’a.  




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz