Czekolada na gorąco!
Czekoladę na gorąco
można przygotować ze spreparowanego proszku i mleka bądź wody, ale na prawdziwą
czekoladę na gorąco, odpowiadającą tej, którą serwują wyspecjalizowane w tych
fachu kawiarenki składa się mleko i czekolada. My postanowiłyśmy przyrządzić sobie czekoladę z
imbirem oraz z mieszanką – imbir, cynamon :P
Pamiętajmy, aby
czekolada była gorzka! W końcu nie chcemy się przesłodzić :P A i tak małą
filiżanka gorącej czekolady przygotowanej z gorzkiej odmiany wystarczającą się
zasłodzimy :P
Skład (na 2 porcje):
2 filiżanki mleka
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
dodatki (np. maliny, cynamon,
imbir, kardamon)
Sposób przygotowania
jest banalnie prosty! Należy podgrzać nieco mleko w garnuszku, a następnie
dodać czekoladę i nieustannie mieszać do momentu kiedy całkowicie się rozpuści!
Aby uzyskać jednolitą masę (chyba, że nam na niej nie zależy) trzeba użyć
miksera. Do filiżanki wrzucamy kilka malin, następnie zalewamy czekoladą i
posypujemy cynamonem, imbirem lub kardamonem :) Viola!
Mniaaaaaaam^^
OdpowiedzUsuń