Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 13 czerwca 2012


Czekolada na gorąco!

     Czekoladę na gorąco można przygotować ze spreparowanego proszku i mleka bądź wody, ale na prawdziwą czekoladę na gorąco, odpowiadającą tej, którą serwują wyspecjalizowane w tych fachu kawiarenki składa się mleko i czekolada. My postanowiłyśmy przyrządzić sobie czekoladę z imbirem oraz z mieszanką – imbir, cynamon :P



     Pamiętajmy, aby czekolada była gorzka! W końcu nie chcemy się przesłodzić :P A i tak małą filiżanka gorącej czekolady przygotowanej z gorzkiej odmiany wystarczającą się zasłodzimy :P 

Skład (na 2 porcje):
2 filiżanki mleka
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
dodatki (np. maliny, cynamon, imbir, kardamon)


     Sposób przygotowania jest banalnie prosty! Należy podgrzać nieco mleko w garnuszku, a następnie dodać czekoladę i nieustannie mieszać do momentu kiedy całkowicie się rozpuści! Aby uzyskać jednolitą masę (chyba, że nam na niej nie zależy) trzeba użyć miksera. Do filiżanki wrzucamy kilka malin, następnie zalewamy czekoladą i posypujemy cynamonem, imbirem lub kardamonem :) Viola! 


1 komentarz: