Od zawsze
uwielbiam ryby. Z racji, że nie jadam innego mięsa, staram się ją przemycać do
różnych posiłków jak tylko się da (do kanapek, sałatek, makaronów …).
Dzisiejsza kompozycja, choć może wydawać się Wam dziwna (ja także nigdy nie
sądziłam, że połączenie makaronu z rybą może być dobrym rozwiązaniem), smakowo
wypada wręcz idealnie! :D
Skład:
makaron spaghetti z pełnego ziarna
tuńczyk w sosie własnym
cukinia
cebula
śmietana 12%
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Przygotowując
posiłek dla siebie samej potrzebowałam:
pół puszki tuńczyka
pół mniejszej cukinii
małą / średnią cebulę
2 łyżki sosu przygotowanego ze śmietany
Cukinię
jak i cebule siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie delikatnie zalewając
oliwą i wodą, aby się nieco poddusiły. W międzyczasie gotujemy makaron. Do
śmietany dodajemy zioła prowansalskie (na oko powiedzmy 2 łyżeczki), sól
i pieprz, mieszamy, zakrywamy wieczkiem i wstawiamy do lodówki.
Kiedy
woda z patelni już wyparuje, dorzucamy tuńczyka i pozostawiamy na około 5
minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy makaron, pozostawiamy
na kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy śmietanę,
mieszamy i podajemy do stołu! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz