Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 1 grudnia 2013

Makaron z tuńczykiem



Od zawsze uwielbiam ryby. Z racji, że nie jadam innego mięsa, staram się ją przemycać do różnych posiłków jak tylko się da (do kanapek, sałatek, makaronów …). Dzisiejsza kompozycja, choć może wydawać się Wam dziwna (ja także nigdy nie sądziłam, że połączenie makaronu z rybą może być dobrym rozwiązaniem), smakowo wypada wręcz idealnie! :D

 
Skład:
makaron spaghetti z pełnego ziarna
tuńczyk w sosie własnym
cukinia
cebula
śmietana 12%
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Przygotowując posiłek dla siebie samej potrzebowałam:
 pół puszki tuńczyka
pół mniejszej cukinii
małą / średnią cebulę
2 łyżki sosu przygotowanego ze śmietany

Cukinię jak i cebule siekamy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie delikatnie zalewając oliwą i wodą, aby się nieco poddusiły. W międzyczasie gotujemy makaron. Do śmietany dodajemy zioła prowansalskie (na oko powiedzmy 2  łyżeczki), sól i pieprz, mieszamy, zakrywamy wieczkiem i wstawiamy do lodówki. 





Kiedy woda z patelni już wyparuje, dorzucamy tuńczyka i pozostawiamy na około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy makaron, pozostawiamy na kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy śmietanę, mieszamy i podajemy do stołu! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz