Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 18 października 2013

Zielone, zmienione Quiche lorraine


     Wiele razy spoglądałam na ten przepis. Wreszcie przyszła pora, aby go wypróbować. W związku z tym, że w naszym menu nie ma dużo mięsa, to quiche zostało zrobione z tuńczykiem. Oryginalna wersja zawiera wędzony boczek oraz cebulę. Wydaje się, że jest pracochłonne. Jednakże przygotowanie zajęło mi 40 min, nie licząc leżakowania ciasta.


Składniki na ciasto:
·         175 g mąki
·         125 g masła
·         3 łyżki wody
·         25 g żółtego sera (opcjonalnie)
·         2 łyżki suszonego tymianku/ oregano/ bazylii
Składniki na farsz:
·         2 cebule
·         zielona papryka
·         oliwki
·         tuńczyk w sosie własnym
·         2-3 ząbki czosnku
·         sól i pieprz do smaku
·         oliwa z oliwek
·         250 ml kwaśnej śmietany 18%
·         mały jogurt naturalny
·         3 jajka (ja dałam jedno, ponieważ moje naczynie jest małe i również nie chciałam by było zbyt kaloryczne, i tak sporo w nim tłuszczu)
·         pietruszka


     Zaczynamy od ciasta, które wyrabia się błyskawicznie do uzyskania jednolitej masy. Tak wyrobione należy wsadzić na 30 min do zamrażarki. Po tym czasie należy wyłożyć je na formę (niestety nie posiadam formy do tarty, wyłożyłam je więc do naczynia żaroodpornego) a następnie piec w 190 st. C przez 20 min. Ciasto musi nabrać złocistej barwy. 

     Kiedy ciasto jest w piekarniku można zająć się przygotowaniem farszu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulą i papryką, tak aby stały się nieco bardziej miękkie, a oliwki kroimy w plasterki. Jogurt, śmietanę, jaja, pietruszkę i przyprawy mieszamy w oddzielnym naczyniu. 



     Po wyjęciu ciasta z piekarnika zawartość patelni, tuńczyka oraz oliwki wykładamy do naczynia. Zalewamy wszystko naszą białą masą i pieczemy przez kolejne 20 min. Quiche powinno być złociste. W związku iż nie dodałam 3 jaj moje przybrało delikatnie żółtą barwę. 


     Quiche lorraine jest bardzo sycące i smaczne. Polecam jako odmianę codziennych obiadowych dań. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz