Para to bardzo udana i smaczna! Jeśli znudziło się Wam
mięsko i (poznańskie) pyry to zapraszamy do spróbowania eksplozji warzyw ;)
Składniki na kisir:
·
Bulgur lub kuskus, 1 szklanka (to porcja na 2 osoby)
·
Woda (w proporcji 2:1 z kaszą)
·
2 nie zbyt duże cebule
·
3 ząbki czosnku
·
koncentrat pomidorowy (w małej puszce)
·
pomidor
·
pietruszka
·
szczypior
·
kolendra
·
ostra papryka
·
sól i pieprz
·
oliwa z oliwek
·
sok z cytryny
Składniki na kotleciki:
·
2-3 ugotowane ziemniaki
·
brokuł
·
3-4 łyżki mąki (do zagęszczenia masy)
·
Jajko
·
sól i pieprz
·
bułka tarta
·
oliwa z oliwek
Zaczynami od ugotowania bulguru. Wodę solimy i gotujemy
bulgur przez 20 minut, po czym przykrywamy ściereczką, aby bulgur pochłonął
pozostałą wodę. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie razem z
wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wszystko zmięknie dodajemy koncentrat
pomidorowy, solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę. Całość mieszamy z
ugotowanym bulgurem. Pomidor oraz zioła kroimy i mieszamy z kaszą. Skrapiamy
sokiem z cytryny. Taka wersja jest dobra zarówna na zimno, jak i ciepło.
Do zielonych kotlecików potrzebujemy ugotowane ziemniaki
oraz brokuł, które następnie zamieniamy w pure i łączymy z sobą. Taką mieszaninę przyprawiamy solą i
pieprzem, dodajemy jajko oraz mąkę do zagęszczenia masy. Formujemy kotleciki,
obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz