Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 5 maja 2013

Zielone kotleciki w parze w tureckim kisirem


     Para to bardzo udana i smaczna! Jeśli znudziło się Wam mięsko i (poznańskie) pyry to zapraszamy do spróbowania eksplozji warzyw ;)





Składniki na kisir:
·         Bulgur lub kuskus, 1 szklanka (to porcja na 2 osoby)
·         Woda (w proporcji 2:1 z kaszą)
·         2 nie zbyt duże cebule
·         3 ząbki czosnku
·         koncentrat pomidorowy (w małej puszce)
·         pomidor
·         pietruszka
·         szczypior
·         kolendra
·         ostra papryka
·         sól i pieprz
·         oliwa z oliwek
·         sok z cytryny

Składniki na kotleciki:
·         2-3 ugotowane ziemniaki
·         brokuł
·         3-4 łyżki mąki (do zagęszczenia masy)
·         Jajko
·         sól i pieprz
·         bułka tarta
·         oliwa z oliwek

     Zaczynami od ugotowania bulguru. Wodę solimy i gotujemy bulgur przez 20 minut, po czym przykrywamy ściereczką, aby bulgur pochłonął pozostałą wodę. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wszystko zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy i dodajemy ostrą paprykę. Całość mieszamy z ugotowanym bulgurem. Pomidor oraz zioła kroimy i mieszamy z kaszą. Skrapiamy sokiem z cytryny. Taka wersja jest dobra zarówna na zimno, jak i ciepło.

     Do zielonych kotlecików potrzebujemy ugotowane ziemniaki oraz brokuł, które następnie zamieniamy w pure i łączymy z  sobą. Taką mieszaninę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz mąkę do zagęszczenia masy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie.
Kolorowo i zdrowo, prawda :)? Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz