Skład:
1
opakowanie ciasta francuskiego
5
jajek
100
ml śmietany 30%
3
średnie pomidory
185
g mozzarelli
150
g wędzonego łososia
szczypiorek
świeża
bazylia
pieprz,
sól
Na dnie naczynia do tarty umieszczamy papier
do pieczenia, a następnie wypełniamy naczynie ciastem francuskim i przekłuwamy widelcem
spód.
Pokrojoną w plastry mozzarellę i łososia układamy na przemian na dnie.
Teoretycznie mogłoby nam wystarczyć 1 opakowanie łososia (jeśli będziemy nim
oszczędnie dysponować), jednak ze względu na wyrazistość jego smaku w tarcie
proponujemy go raczej nie żałować :) Jeśli potrafimy pokroić mozzarellę w cieniutkie plastry,
spokojnie możemy poprzestać na 1 opakowaniu.
Tak pokryte dno posypujemy
dodatkowo szczypiorkiem, bazylią i pomidorami, które uprzednio wyparzyliśmy
wrzątkiem, obraliśmy ze skórki, pozbawiliśmy gniazd i pokroiliśmy w kostkę. Następnie
doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy 5 jajek ze śmietaną, solą
i pieprzem, aż do uzyskania jednolitej masy, którymi to zalewamy zawartość
naczynia.
Całość pieczemy w piekarniku w
temperaturze 180oC przez ok. 30 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięci na około 20 minut.
powiadają, że "lidl jest tani', ale ten efektowny posiłek wygląda na bogaty w smak! om nom nom chciałoby się rzec
OdpowiedzUsuń