Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 14 sierpnia 2012

Tarta Pascala

     Ostatnimi czasy agresywne reklamy Lidla nie dają nam spokoju, stąd też postanowiłyśmy wypróbować jeden z polecanych przez Pascala przepisów :) Przechadzając się alejkami marketu, nie da się nie zauważyć małych plakacików widniejących nad produktami, stanowiącymi skład przepisów Pascala i Okrasy. Wszystkie potrzebne składniki objęte są obecnie promocją. W przypadku zakupu produktów należy liczyć się z tym, że zapotrzebowanie na składniki wg przepisu będzie obejmowało, np. 1,5 opakowania. Dlatego zalecamy albo zredukowanie ich liczby do 1, albo zaplanowanie jednego z następnych posiłków, z użyciem pozostałych produktów.


Skład:
1 opakowanie ciasta francuskiego
5 jajek
100 ml śmietany 30%
3 średnie pomidory
185 g mozzarelli
150 g wędzonego łososia
szczypiorek
świeża bazylia
pieprz, sól


     Na dnie naczynia do tarty umieszczamy papier do pieczenia, a następnie wypełniamy naczynie ciastem francuskim i przekłuwamy widelcem spód. 



     Pokrojoną w plastry mozzarellę i łososia układamy na przemian na dnie. Teoretycznie mogłoby nam wystarczyć 1 opakowanie łososia (jeśli będziemy nim oszczędnie dysponować), jednak ze względu na wyrazistość jego smaku w tarcie proponujemy go raczej nie żałować :) Jeśli potrafimy pokroić mozzarellę w cieniutkie plastry, spokojnie możemy poprzestać na 1 opakowaniu.


     Tak pokryte dno posypujemy dodatkowo szczypiorkiem, bazylią i pomidorami, które uprzednio wyparzyliśmy wrzątkiem, obraliśmy ze skórki, pozbawiliśmy gniazd i pokroiliśmy w kostkę. Następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem.


     W miseczce mieszamy 5 jajek ze śmietaną, solą i pieprzem, aż do uzyskania jednolitej masy, którymi to zalewamy zawartość naczynia.   


     Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 30 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięci na około 20 minut.

 
      Przepis możecie znaleźć na stronie Lidla

1 komentarz:

  1. powiadają, że "lidl jest tani', ale ten efektowny posiłek wygląda na bogaty w smak! om nom nom chciałoby się rzec

    OdpowiedzUsuń