Odwiedzając ukochaną i najprzepyszniejszą
stronę o wypiekach (http://www.mojewypieki.com/) natrafiłyśmy
na Calzone, czyli pieróg z warzywami w środku.
Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, jest jednak bardzo przystępne.
Składniki:
Ciasto
450
g mąki pszennej chlebowej
1
łyżeczka soli
16 g
świeżych drożdży
2
łyżki oliwy z oliwek
250
ml ciepłego mleka
Nadzienie:
4
łyżki oliwy z oliwek
4
czerwone cebule
2
ząbki czosnku
220
g pieczarek
220
g oliwek
2 -
4 łyżki posiekanego oregano
sól
i pieprz do smaku
220
g świeżego parmezanu
Na rozgrzaną oliwę należy dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości.
Następnie dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Całość odstawić dodać
oregano i przyprawy. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Nadzienie
jest ready ;).
Aby zrobić ciasto najpierw robimy zaczyn, czyli w mleku
rozprowadzamy drożdże i czekamy kilka minut. Następnie mieszamy wszystkie
składniki na ciasto, formujemy kulkę i naoliwiamy ją.
Po wyrośnięciu ciasto należy wyrobić i
podzielić je (na http://www.mojewypieki.com/przepis/calzone
dzieli się je na 4 części, z których każdy pieróg wychodzi wręcz ogromny, więc
lepiej jest je podzielić na mniejsze porcje).
Podzielone części
rozwałkowujemy, aby uzyskać kształt koła, nakładamy farsz na jego połowę,
posypujemy serem, zwilżamy brzeg ciasta i przykrywamy całość zagniatając
brzegi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz