Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Calzone


     Odwiedzając ukochaną i najprzepyszniejszą stronę o wypiekach (http://www.mojewypieki.com/) natrafiłyśmy na Calzone, czyli pieróg z warzywami w środku.
     Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu,  jest jednak bardzo przystępne.

Składniki:
Ciasto
450 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
16 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
220 g pieczarek
220 g oliwek
2 - 4 łyżki posiekanego oregano
sól i pieprz do smaku
220 g świeżego parmezanu

     Na rozgrzaną oliwę należy dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Następnie dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Całość odstawić dodać oregano i przyprawy. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Nadzienie jest ready ;).


     Aby zrobić ciasto najpierw robimy zaczyn, czyli w mleku rozprowadzamy drożdże i czekamy kilka minut. Następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulkę i naoliwiamy ją.
     Po wyrośnięciu ciasto należy wyrobić i podzielić je (na http://www.mojewypieki.com/przepis/calzone dzieli się je na 4 części, z których każdy pieróg wychodzi wręcz ogromny, więc lepiej jest je podzielić na mniejsze porcje). 


         Podzielone części rozwałkowujemy, aby uzyskać kształt koła, nakładamy farsz na jego połowę, posypujemy serem, zwilżamy brzeg ciasta i przykrywamy całość zagniatając brzegi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz