Pierwsza przygoda z ciastem drożdżowym zakończyła się
bardzo smakowicie, co zainspirowało do dalszych eksperymentów.
Przepyszne, słodkie bułeczki pochodzą z przepisu
znajdującego się na mojewypieki.blox.pl Ich wykonanie
nie przysparza większego kłopotu. Jest to przepis nieco pracochłonny, ze
względu na długie oczekiwanie na samo ciasto.
Potrzebne są:
Ciasto
300 ml mleka,
letniego
60 g masła
100
g cukru
pół łyżeczki
soli
2 duże jajka
560 g maki
pszennej
10 g drożdży
suchych lub 20 g drożdży świeżych
Nadzienie
400 g twarogu
półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
2 łyżki masła,
w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
5 łyżek cukru z
wanilią
Przygotowując
ciasto z drożdży świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ( w ciepłym mleku
rozpuszcza się drożdże i pozostawia je na kilkanaście minut; należy pamiętać,
aby mleko nie było zbyt ciepłe- nie chcemy przecież dokonać zbrodni na naszych
drożdżach ;) ). Całość wyrabiamy, w razie potrzeby dodając trochę mąki, tak aby
ciasto „odchodziło od ręki”. Po wyrobieniu odstawiamy je przykryte ściereczką
na 1,5h.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy, a
ser łączymy ze wszystkimi składnikami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je,
starając się, aby wyszedł nam prostokąt.
Następnie przecinamy na pół i
nakładamy ser oraz jagody na połowę otrzymanej części. Nadzienie
przykrywamy
pozostałym ciastem.
Ciasto tniemy na paseczki o grubości 2-2,5 cm. Układamy na
blasze, jedną obok drugiej, aby przylegały do siebie. Bułeczki piecze się przez
25 min w 200 st. C. Do dekoracji używamy lukru.
Mniammm :)
polecam!! jadłam i rzeczywiście są bardzoooo smaczne!!! Cwaniara ;)
OdpowiedzUsuń